Beginnerstips voor fotobewerking

Omdat er best veel mensen zijn die vragen hoe ik mijn foto’s bewerk heb ik besloten om het even in een blog te zetten. Zelf ben ik ook nog niet zo lang bezig met fotobewerking dus ik verklaar me er zeker nog geen heer en meester over! Wel kan ik jullie enkele tips geven over hoe ik het doe, wat vooral erg gebruiksvriendelijk is.

1. HET BEGINT BIJ EEN IDEE

Allereerst moet je natuurlijk weten wat je wil doen. Mijn zwangerschapsdementie heeft ook postnataal zijn sporen achter gelaten en dus probeer ik wanneer ik een idee krijg voor een foto, dat snel even op te schrijven. Vaak teken ik er dan doodle’s bij om meer een beeld te krijgen van hoe ik het wil. Soms begin ik ook zonder idee te zoeken naar foto’s die me inspireren op pinterest of instagram zelf. Die gebruik ik dan als vertrekpunt maar zorg er voor dat ze toch eigen zijn aan ons. Nobody wants a copycat hé!

2. DE FOTO’S TREKKEN

Om je achtergrondfoto te trekken is het eigenlijk ook belangrijk dat je goed licht hebt. Voor de rest kan je eigenlijk doen wat je wil. Voor dee foto’s die je er wil in bewerken kan je best zorgen dat het licht ongeveer hetzelfde is voor het realiteitseffect te vergroten. Het maakt niet uit welke achtergrond je gebruikt voor die foto’s maar contrasterende kleuren zijn wel het gemakkelijkste om weg te werken in de volgende stap. Zo neem je best als je een wit voorwerp wil gebruiken geen witte achtergrond maar eerder een donkere muur, een gekleurd laken…

3. DE FOTO UITKNIPPEN

Om de foto’s in de gekozen achtergrond te zetten moet je ze eerst uitknippen. Voor deze bewerking gebruik ik de app Magic eraser op mijn Ipad. (Eigenlijk doe ik al mijn bewerkingen op de Ipad of Iphone)  Je snijdt dan je foto zo dicht mogelijk tot het gekozen voorwerp af en dan ga in feite rond de randen gommen. Er is ook een functie die dat automatisch doet maar daar moet je mee uitkijken.. wanneer je geen duidelijk onderscheid hebt tussen je achtergrond en voorwerp kan het wel eens zijn dat de app stukken van je voorwerp gaat meenemen. Je kan die eventueel daarna wel terug herstellen. Wanneer je klaar bent sla je je foto op als PNG, uitgesproken als ping. Je gaat dan geen achtergrond over houden wat goed is voor de volgende stap.

4. FOTO’S SAMENVOEGEN

Voor de volgende stap gebruik ik de app PicMIx, ook op mijn Ipad. Om te starten klik je links beneden op het mapje en kies je ‘load to background’. Je neemt nu je achtergrond die je al had getrokken. Wanneer je nu je voorwerp of voorwerpen wil invoegen klik je beneden rechts op die laagjes papier. Hier kan je lagen toevoegen. Kies dan add new layer en voeg je PNG toe. Je kan dan gaan spelen met positie, grootte en je kan ook dupliceren wat soms wel handig is. Als je dan bijvoorbeeld veel vlinders wil in je foto kan je 1 PNG van een vlinder maken en die dan meerdere keren dupliceren, spiegelen en van formaat veranderen. Zo lijkt het of het er toch verschillende zijn. Wanneer je dan klaar bent met je foto kan je terug links beneden op het mapje klikken en het resultaat bewaren.

NOG ENKELE LEUKE APPS OM JE FOTO VERDER TE BEWERKEN:

  • BokehCamFX: zorgt voor de glinster bolletjes die in de foto hier onder het tapijt zweven. Ze geven je foto een extra streepje magie.
  • LD (Lensdistortions): hier kan je wolken, mist, sneeuw, zonneschijn of extra foto-effecten toevoegen. Zoals de zonneschijn op onze foto.
  • Meitu HD: gebruik ik vooral voor filters of als ik dingen moet wegwerken in de bestaande achtergrondfoto. Op onze foto enkel gebruikt voor de filter.
  • Snapseed: Ben ik nog niet echt mee weg maar ik ken veel mensen die deze gebruiken. Is een beetje vergelijkbaar met vorige app.
  • Foto’s: de gewone fotobibliotheek van Iphone heeft ook een functie waarbij je markeringen aan kan brengen. Zo is het ook leuk om te tekenen op je foto’s en ontstaan er hele andere werelden.
  • Geen app maar ook wel een leuke tip: op internet kan je veel gratis PNG’s vinden. Die kan je heel gemakkelijk in Magic eraser zetten en snel bewerken.

Zo maak je in een wip je eigen fotobewerking! Hopelijk hebben jullie er iets aan en laat die magische foto’s nu maar komen! Ik ben benieuwd naar jullie creativiteit!

Liefs,

One thought on “Beginnerstips voor fotobewerking

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.