Mijn tips & tricks voor Instagram

Als je tips voor Instagram intypt op google vind je echt gigantisch veel pagina’s met tips en tricks om een succesvolle Instagrampagina te maken. Vaak vertellen deze ook het zelfde maar toch krijg ik regelmatig de vraag over hoe ik het doe. (Niet dat ik een klinkklare oplossing heb om het algoritme te verslagen en nee, ik hoor ook nog niet bij de groten maar misschien kan ik enkelen van jullie ook wel vooruit helpen)

Je profiel

Je moet beginnen bij het begin. Zorg ervoor dat je profiel up-to-date is en ook aanlokkelijk. Als mensen op je profiel klikken is dit het eerste wat ze zien dus als dit al rommelig is of helemaal niet past bij wat je post haken er al mensen af. Heb je zelf een blog? Zorg ervoor dat deze ook in je profiel staat zodat je bezoekers gemakkelijk kunnen doorklikken.

Foto’s

Dit is natuurlijk het belangrijkste, je foto’s. Alle mama’s trekken graag foto’s van hun kinderen en posten die dan. Hoe zorg je er dan voor dat ze juist jouw foto gaan liken? Wat ik hieronder zet is hoe ik het doe en wat voor mij werkt. Het zou kunnen dat voor iemand anders andere dingen dan weer wel werken.

  • Zorg voor mooie foto’s. Klinkt heel logisch maar je moest eens weten hoeveel foto’s ik trek die mijn feed niet halen. Dus geen rommel op de foto’s en zorg ervoor dat je foto’s scherp en licht genoeg zijn. Zeker als je samen wil werken met merken/ bedrijven is dit belangrijk. Zij willen immers dat hun producten goed zichtbaar zijn.  (Ik bedoel daarmee ook niet dat je zo’n foto’s op een witte achtergrond moet gaan maken en dan lichter maakt tot het pijn doet aan je ogen. Die foto’s vind ik persoonlijk ook maar niets maar voor anderen werkt het dan weer wel)
  • Afgehakte voeten, een halve arm of een blurry wazig handje zijn voor mij bijna altijd een no-go!
  • Zorg ervoor dat je foto’s dezelfde vibe hebben. Ik vraag me soms af of dat voor sommigen wel opvalt maar ik gebruik dus altijd dezelfde filter over mijn foto’s om een mooi geheel te krijgen. Op één of andere manier vind ik dat dat rust geeft op mijn pagina. Zeker als ik iets héél kleurrijks promoot, past het op die manier toch tussen mijn andere foto’s. Je kan op heel veel manieren filters toevoegen, ik gebruik altijd de app VSCO.
  • Je foto’s moeten passen bij je profiel. Als je als mamablogger ineens foto’s gaat posten over racewagens gaat je foto het automatisch minder doen. Zet je kind op een racewagen en het is weer hele andere koek..haha!
  • Ik ‘spike’ soms mijn account door er af en toe originele foto’s bij te zetten. Door een beetje met photoshop te werken krijg je vaak al leuke effecten en bij mij doen die foto’s het vaak beter als gewone. Die gebruik ik dan vooral om mijn profiel af en toe te boosten. (Let wel op dat het blijft passen binnen je profiel.) Ook eens aan de slag? lees dan even deze blog over beginnerstips voor fotobewerking.

 

Captions

Je captions zijn eigenlijk wat je onder je foto schrijft. Zorg ervoor dat je daar je eigen ding van maakt. Je kan pas een band met je volgers krijgen als ze jou ook leren kennen. Vaak zit ik ook met iets en moet ik dat even kwijt of soms vraag ik wat omdat ik zelf als mama ook nog vaak onwetende ben. Maar evengoed kan je als je een leuke foto hebt, het kort houden met een fri-yay, weekend modus on of back to reality on monday. Afwisseling is hier de boodschap.

Ook vind ik hashtags heel belangrijk, ze zorgen er voor dat je foto door meer mensen worden bekeken. Je kan tot 30 #’s gebruiken en vaak doe ik dat ook. Ik gebruik ook vaak Nederlandse hashtags omdat dat mijn doelpubliek is. Probeer wel af te wisselen qua hashtags want wie altijd dezelfde gebruikt, wordt ook verder achteruit geschoven in het hele Instagram-systeem. Kleine tip die ik ook vaak gebruik: ga eens kijken bij hashtags van gelijkwaardige foto’s bij anderen, die zijn ook vaak goed.

Bereik creëren 

Misschien wel één van de belangrijkste dingen want als niemand je foto ziet kan je moeilijk likes, comments of volgers bij krijgen.

  • Geef mensen een kijkje in je leven door dagelijks story’s te posten. Ze maken je menselijker en geven je volgers de kans om je te leren kennen wat een band schept. Zo zijn ze ook vaker benieuwd naar je nieuwe foto’s. (Een foto die je feed niet haalde is vaak ideaal om op je story te plaatsen.)
  • Elke dag posten is geen must maar ik probeer minstens 3 keer in de week een foto te plaatsen. Wanneer je langer geen foto plaatst is het vaak door het algoritme moeilijk om weer ‘omhoog’ te geraken. Als je veel foto’s hebt die je leuk vind is het toffer om elke dag één foto te plaatsen dan ineens vier foto’s op een dag te spammen, zeker als de foto allemaal in dezelfde setting is. Je gaat daardoor minder likes krijgen waardoor het algoritme het je voor je volgende foto’s weer moeilijk gaat maken. (Als ik zelf een fotosessie doe post ik altijd maar één foto van die shoot en misschien later als ik even door mijn foto’s ben en geen tijd heb om een nieuwe te trekken nog eens.)
  • Misschien wel de belangrijkste tip en ook volgens mij de reden waarom ik zo snel groei is deze: je krijgt wat je geeft. Ga zelf ook liken bij mensen, reageer op berichten, maak nieuwe vrienden. Zoek zelf hashtags op en ga daar ook foto’s liken. Zo komen mensen vaak op jouw profiel terecht en als het aantrekkelijk genoeg is gaan ze je misschien wel volgen. Het gaat er ook automatisch voor zorgen dat je bereik hoger wordt wat je weer gaat boosten in het algoritme.

 

Zo, hopelijk heb ik enkelen onder jullie kunnen helpen maar het is en blijft een hele job. ’s Avonds zit ik vaak zelf uren op Instagram te liken, commenten, berichtjes te beantwoorden dus voor wie dacht dat het allemaal vanzelf ging… nou voor mij niet. Ook steek ik heel wat werk in ‘een mooie foto’ te creëren maar ik vind het zelf ook tof om te doen.

Nog eventjes een klein maar zo belangrijk puntje. Laat je niet vangen door volgers te kopen, het is maar een cijfertje op je profiel dat omhoog gaat maar je f*ckt alleen jezelf er maar mee. Want mensen die met het hele IG-gebeuren mee zijn zien daar los door. Je zou dan ook likes en comments moeten gaan kopen maar, hé, waar ben je dan mee bezig?

Ben ik Instagram-verslaafd? Ja. Laat ik het mijn leven bepalen? Deels maar ik kan het nog altijd even wegleggen en dat is voor mij het belangrijkste punt van ‘het is nog oké’. Ik heb er ook nog elke dag zoveel plezier aan en het heeft me al veel nieuwe vriendschappen opgeleverd. Eerst op Instagram en later ‘in real life’. Daarvoor ben ik Instagram heel dankbaar!

Nog vragen? Je mag ze zeker stellen, ik hoop er een antwoord voor te hebben.

Liefs,

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.